Du må ikke dø

المشاءة

Samar Yazbek

Beskrivelse
Detaljer

Syriske Samar Yazbek er blandt sin generations vigtigste arabiske forfattere. Hendes første roman på dansk er en grufuld, men indtagende fortælling om borgerkrigens væsen.

I en kælder et sted i Damaskus sidder den stumme pige Rima og skriver historier. Nogle uger inden har hun set sin mor blive skudt ved et checkpoint, og nu forsøger hun at få hold på, hvad der siden er sket. Rima har hidtil levet et roligt og beskyttet liv mellem hjemmet og den skole, hvor moderen gjorde rent. Her kunne hun gemme sig på biblioteket og fordybe sig i bøger. Da moderen pludselig dør, kastes Rima ud i borgerkrigens virkelighed. Hendes bror har tilsluttet sig oprørshæren, og sammen må de skjule sig i de områder af byen, regeringshæren ikke længere kontrollerer. Kampen for overlevelse ender i den lukkede kælder, hvor Rima er tvunget til at vente, mens hun skriver sig ind på livet.

I sommeren 2013 lod præsident Assad bomber med giftgas regne ned over sin egen befolkning. Med Du må ikke dø fortæller den syriske forfatter Samar Yazbek om disse måneder, hvor krigens brutalitet kulminerede. Midt i gruen skaber romanenstavse fortæller sin egen surreelle og naive eventyrverden, der bærer hende oppe.

SAMAR YAZBEK (f. 1970) er syrisk forfatter og aktivist. Hun regnes som en af de vigtigste yngre arabiske forfattere og har modtaget en række internationale priser for sine romaner og reportagebøger, hvoraf Over grænsen udkom på dansk 2016.

DU MÅ IKKE DØ er hendes første roman på dansk.


Tekst

Kristeligt Dagblad Forlag

Oversætter

June Dahy

Genre

Roman

Relaterede bøger

Om forfatteren