Græshoppen og fuglen: min mors historie

حكايتي شرحٌ يطول

Hanan al-Shaykh

Beskrivelse
Detaljer

Barndommen er for mange en lykkelig tid, men Kamila lever i en arabisk verden fyldt med begrænsninger af den personlige frihed.

Kamila er kun en lille pige, da historien tager sin begyndelse. Hun vokser op i provinsen, men flytter til Beirut da hun er ni år. Livet er anderledes i den store by, det er en stor omvæltning for den lille familie. Ikke mindst da Kamila allerede som 11-årig bliver forlovet med sin afdøde søsters mand, som er 18 år ældre, uden hun forstår hvad der foregår,

Alligevel har hun et lyspunkt i livet, nemlig den hemmelige elsker Muhammed, som gør hvad han kan for at forsøde hendes liv. De ønsker sig en fremtid sammen, det er dog umuligt fordi Kamila vil blive udstødt af sin familie og tvunget til at efterlade sine to børn hos faderen Abu-Hussein. Også veninderne bryder mange grænser for, hvad kvinder ikke må.

Romanen foregår i Libanon, en verden som er mændenes domæne, mens kvinderne overvåges og nogen bliver udsat for voldsomme overgreb. Netop fordi kvinderne ikke er voksne, når de bliver gift, kan man fornemme de fatale psykiske påvirkninger sætte deres spor i et barn, som skal leve op til forventningerne til en voksen kvinde. Det er indgående beskrevet, hvordan Kamila reagerer.

‘Græshoppen og fuglen’ er en meget spændende og anderledes bog.  Den foregår i tiden fra 1934  og en del år frem, og det er datteren, Hanan, som fortæller sin mors historie. Den er meget velskrevet, beskriver tiden og miljøet godt. Alle ukendte ord er nummereret og forklares nederst på siden.  Det gør læsningen nem og uforstyrret.

Hanan har en evne til at beskrive ting, f.eks. skønhed eller glæde eller ro uden at virke banal. Desuden er romanen krydret med vers fra kærlighedssange og strofer fra romantiske digte. Romanen kan varmt anbefales, den er ikke hurtigt læst, men den giver stof til eftertanke.

Bogen kan findes brugt og lånes på biblioteket.


Tekst

Rikke Bødker, litteratursiden.dk

Oversætter

Jens Christiansen

Udgivelse original

2005

Udgivelse oversættelse

2011

Genre

Roman

Relaterede bøger

Om forfatteren