Det Andalusiske Hus

البيت الأندلسي

Waciny Laredj

Beskrivelse
Detaljer

I 1575 kommer Galileo Rojo til Algier på flugt fra den spanske inkvisition. Han må lade sin elskede Hanna Sultana blive tilbage, og mens han længselsfuldt venter på genforeningen i eksilet, bygger han det hus, de begge drømmer om.

400 år senere kæmper Mourad Basta en håbløs kamp mod den algeriske boligmafia, som hensynsløst vil rive huset ned.

Men huset er ikke det eneste, Galileo Rojo og hans efterkommere har efterladt sig. Hans historie er bevaret i et hemmeligt manuskript, der fortæller slægtens og husets historie: torturmetoderne under Den Hellige Inkvisition i Spanien, pirateri og gidselstagning under de tyrkiske magthavere, Miguel de Cervantes’ fangenskab i Algier, hvor han henter inspiration til Don Quijote, Napoleon den tredje og hans hustru Eugénie som for en tid bor i Det Andalusiske Hus, den franske kolonimagt og tiden efter uafhængigheden hvor huset uretmæssigt overtages af staten.

I håbet om at beskytte det hemmelige manuskript lader Mourad Basta sig overtale til at få det restaureret på nationalbiblioteket. Men manuskriptet bliver stjålet. Snart vil slægtens og husets historie være glemt, men den unge kvinde, Massika, sætter sig for at fortælle historien en gang for alle.

Det Andalusiske Hus er en fortælling om eksil og overlevelse, kærlighed og tab og om historien, der binder os sammen på tværs af lande og århundreder, men som så let går tabt, hvis den ikke beskyttes.

Romanen blev i 2011 nomineret til The Arabic Booker Prize.


Tekst

Forlaget Vandkunsten

Oversætter

June Dahy

Udgivelse original

2011

Udgivelse oversættelse

2013

Genre

Roman

Om forfatteren

Waciny Laredj

Waciny Laredj (udtales Wasini el-A’raj) er født i 1954 i Sidi Boudejnane, en landsby tæt ved Tlemcen i det vestlige Algeriet. Som det meste af befolkningen i grænseområderne mellem Marokko og Algeriet tilhører hans familie moriskerne eller efterkommerne efter de muslimske arabere der blev fordrevet fra Spanien af den katolske inkvisition og den såkaldte Reconquista. […]

Læs mere...