Rana Zeid

Rana Zeid er palæstinensisk-syrisk poet, forfatter og journalist. Hun flygtede fra Syrien i 2012 og har fået politisk asyl i Frankrig, hvor hun bor sammen med sin mand fotografen Muzaffar Salman. Hun har en BA i arabisk litteratur fra Damaskus Universitet og hendes digteriske debut En tøvende engel (ملاك متردد) blev udgivet i Libanon i 2012, hvor den modtog flot kritik. Flere af hendes digte er oversat til fransk og engelsk og publiceret i diverse magasiner og antologier. På dansk foreligger desuden novellen Psykosen hos kvinden X (ذهان الفتاه س، 2014-2016) udgivet af Roskilde Museum for Samtidskunst.

Rana Zeids anmelderroste debutdigtsamling En tøvende engel er et ungt, anderledes og yderst spændende favntag med kærligheden, det indre udyr, snigskytten og livet omkring de 30, fra en digter der er svær at klassificerer. Stilistisk minder hun på flere områder mere om om sine europæiske samtidige, men erfaringen hun digter over er umiskendeligt den syriske.

I June Dahys danske oversættelse er desuden tilføjet københavnerdigtet En enkelt gade, skrevet under et residency ophold i Kbh i 2013. Digtet afsluttes med følgende linjer:

I det lille hyggelige bur

er der et meget langt spejl

hvor jeg og Gud ser på hinanden

i samme synsfelt

I en enkelt gade

i København

Rana Zeid

En tøvende engel

Forlaget Korridor 2015

1. udgave / 2. oplag

Tekst

Simon Darø Kristensen, redaktør på Forlaget Korridor

Foto

Julian Salinas

Bøger af Rana Zeid