Hoda Barakat

Hoda Barakat er født i 1951 i Beirut. Hun har udgivet seks romaner, to skuespil, en novellesamling og et memoir. Som journalist har hun skrevet for forskellige franske magasiner og aviser og arbejdet på den arabiske radiostation Radio Orient i Paris, hvor hun har boet permanent siden 1989.

Barakat skriver sjældent om mennesker, der ligner hende selv; hendes hovedpersoner er derimod ofte mænd, der står uden for det gængse samfunds normer. Hendes romaner omhandler også ofte den libanesiske borgerkrig. På trods af at hun har levet over 30 år i Frankrig skriver hun stadig på sit klassiske arabisk, da det efter egne ord “føles mere som hjem”. 

Barakats debutbog حجر الضحك [Sten af latter] fra 1989 handler om borgerkrigen set gennem den unge homoseksuelle mand Khalils øjne, hvor vold, identitet og skjult seksualitet blandes sammen. Bogen skaffede Barakat Al-Naqid prisen og satte gang i hendes litterære karriere. I 2015 blev hun nomineret til den internationale Man Booker pris for sit samlede forfatterskab, og i 2019 vandt hun the International Prize for Arab Fiction for sin seneste roman Nattens Breve (بريد الليل) fra 2019, der fortæller om hjemløshed og eksil gennem efterladte breve fra forliste og glemte flygtninge og migranter.

Hoda Barakats romaner Silkekvindens Sang (2006 ،حارث المياه) og Nattens Breve (بريد الليل، 2019) er oversat af henholdsvis Marianne Madelung og Anna Meyling. Find link til bøgerne nederst på siden.

Tekst

Ditte Marie Nesdam-Madsen, litteraturformidler

Foto

Kheridine Mabrouk

Bøger af Hoda Barakat

Media med Hoda Barakat