Hanadi Zarka

Hanadi Zarka (f. 1974) er uddannet landbrugsingeniør og underviser på Tishreen Universitet i Latakia, Syrien.

I forsommeren 2011 deltog hun i Forlaget Korridors oplæsnings- og udgivelsesserie Poetic Corridors, hvor tre danske og tre syriske forfattere mødtes for at skrive værker, der blev udgivet på både dansk og arabisk. I marts samme år var et folkeligt oprør brudt ud i Syrien og da Hanadi rejste hjem fra København skulle hun blive vidne til en krig, der regnes for en af vor tids største humanitære katastrofer. Hendes seneste to digtsamlinger, Livet er roligt i vitrineskabet (2016 ،الحياة هادئة في الفيترين), og Jeg så en bleg sky, hørte sort regn (2019, رأيت غيمة شاحبة سمعت مطرا أسود), kredser netop om krigens konsekvenser.

I oktober 2023 besøgte Zarka Hjørring, Aalborg, Svendborg og København, hvor hun optrådte med lokale forfattere (Nader Alkasem og Bissan Fares) og var i samtale med Ditte Nesdam-Madsen og Anne Lise Marstrand-Jørgensen. Besøget var længe ventet: I 2020 skulle Zarka have været i Danmark for anden gang, som deltager i LiteraturHaus’ poesifestival Sommertid, men festivalen blev aflyst på grund af corona. Året efter blev Zarkas visumansøgning afvist kort inden Forfatterskolen holdt undervisningsforløb og oplæsningsarrangement med temaet arabisk litteratur.

Før krigen blev et dominerende tema i Zarkas forfatterskab har hun blandt andet skrevet om sin Alzheimers-ramte mor og om “kvinden af kød og blod”, som hun selv udtrykker det – en karakter, der er mere levende, hel og modsætningsfuld end den objektgjorte, romantiske og poetiske kvindeskikkelse, der ifølge Zarka er blevet skrevet frem af mange mandlige forfatterkollegaer. 

Zarka har vundet tre priser i Syrien og hendes bøger er oversat til fransk, tysk, hollandsk, engelsk og dansk.

Tekst

Naja Bjørnsson, Phd.-studerende i syrisk litteratur

Bøger af Hanadi Zarka

Media med Hanadi Zarka