Kan man tilpasse sig et andet samfund og samtidig beholde hjemlandets sprog og kultur? Immigrationens evigt aktuelle problem set gennem et hjertegribende portræt af et ældre libanesisk ægtepar under deres besøg hos børnene i Canada – i et sprog, der dufter af arabisk poesi.
”Alle træer kan tages op med rod og plantes igen,” siger Radwans svigerinde Maggie, der er emigreret til USA som barn. Hun er et af de mange familiemedlemmer, som det ældre ægtepar Radwan og Um Nabil fra Libanon besøger på deres livs rejse til USA og Canada for at gense slægt og venner, især deres 5 børn og – for første gang – børnebørnene.
Det bliver et kultursammenstød af dimensioner at komme lige fra den mellemøstlige landsby i et meget overskueligt samfund med rødder årtusinder tilbage til et kompliceret samfund med overflod og andet sprog og andre skikke. ”Slug dine spørgsmål og lyt!” siger Radwan til sin kone, mens de undrende kaster sig ud i det ukendte.
De glædes ved gensynet med de kære slægtninge, der stadig dyrker hjemlandets skikke og madkultur og gør sig umage med at give de gamle et uforglemmeligt ophold, ja måske beholde dem og sørge for dem på deres gamle dage. For hjemme i Libanon er der borgerkrig. Vi er i halvfjerdserne.
Men kan de omplantes? Radwan og Um Nabil er livskloge, men ikke kloge på den moderne verden, som de kun forstår lidt af. De er positive, men kan f.eks. ikke kommunikere med børnebørnene. Og de savner landsbyen derhjemme, især Radwan, hvis tanker afspejles i et gribende og meget poetisk sprog. Stærkt står også hans kærlighed til hans livsledsagerske gennem 50 år. ”Kvinden giver dig varme i livets vinter,” tænker han, men forlader han hende alligevel, da han tager hjem før tiden?
Slutningen er hjerteskærende – og måske autentisk.
Bogen emmer af liv og eftertænksomhed og poesi. Et gribende portræt af de gamle mennesker og en understregning af, at immigration betyder for evigt. Det er prisen, der betales.
Emily Nasrallah er en internationalt anerkendt journalist, forfatter, debattør og kvindesagsforkæmper, som har skrevet romaner for børn og voksne om familieforhold, landsbyliv i Libanon, krigen i Libanon og kvinders kamp for selvstændighed. ‘Rejse mod tiden’ er den eneste af hendes bøger, der er oversat til dansk.
Oversat fra arabisk af Ellen Wulff efter ‘Aliklà aksázzaman’. Fremad, 1993. 246 sider
Bogen kan lånes på biblioteket.
Læs mere på Emily Nasrallahs hjemmeside