Bissan Fares

Bissan Khalil Fares

Bissan Khalil Fares er en palæstinensisk forelægger, forfatter og digter. Hun er født i 1982 i Damaskus. Bissan har oprettet forlaget Jaffa, hvorpå hun har udgivet sin roman Værelse 28 (2022, غرفة ٢٨) på dansk og arabisk. Hun har desuden udgivet digtsamlingen ستائر من زجاج [Glasgardiner] i 2020.

Værelse 28 handler om Sarah Younes, en 40-årig palæstinenser, som flygter fra Syrien til Danmark. I Grækenland bliver hun skilt fra sine børn, og der går to år, før de i Danmark bliver genforenet. Værelse 28 er en skildring af en fremmed kvindes følelser i forbindelse med flugten fra Mellemøsten. Romanen tager livtag med hendes ødelæggende følelse af at være fremmedgjort, ikke at høre til noget sted, isoleret fra både danskerne, men også fra de andre syrere omkring hende. Ensomheden skyller ind over hende som en sort bølge og truer med at drukne hende. Vi følger hendes fortvivlede forsøg på at finde kærligheden hos en dansk mand. Romanen ser nærmere på den mellemøstlige kvindes forhold til den mellemøstlige mand, den danske mand, til hvad mangel på kærlighed og anerkendelse kan gøre ved et menneske og ikke mindst flygtningens placering i det danske samfund.    

Bissan skriver med en poets hjerte og sprog. Hun formår at sænke læseren ned i de emotionelle dybder, der hersker i de mennesker, der må flygte fra deres hjem og forsøge at skabe en ny virkelighed et fremmed sted, hvor sandet, jorden, luften, menneskene er anderledes, men selv her er håbet intakt.

Bissan har en BA i litteratur og arabisk sprog fra Al-Baath Universitetet i Homs. Hun arbejdede som lærer i arabisk og historie i ni år, før hun flygtede fra Syrien til Danmark 2014.

Tekst

Torkild Thellefsen, forfatter

Foto

Kamiran Mohamad

Bøger af Bissan Khalil Fares