Bokserhunde i alle farver: Fortællinger fra Egypten

نيران صادقة

Alaa Aswany

Beskrivelse
Detaljer

Alaa al Aswany skyder på sig selv og sine egne i en række giftige noveller fra nutidens Egypten.

Forfatteren har et stort publikum her i Danmark, takket være de to foregående bøger ‘Chicago’ og ikke mindst ‘Yacoubians hus’, hvor han fortalte bredt og folkeligt om den egyptiske kultur og særegenhed.

‘Bokserhunde i alle farver’ går i detaljen tættere på egypterens daglige gøren og laden og den egyptiske kultur. Landets moral får så at sige en kraftig påtale i flere af bogens fortællinger.

Fortællingerne indeholder stort som småt om det egyptiske samfund. Personerne i novellerne er trukket kraftigt op og præsenterer samlet set en frustration over det stærkt hierarkisk opbyggede og korrupte dagligliv i Egypten. Et samfund hvor demokratiet har svære kår, og hvor det derfor er svært at skabe sig en tilværelse på grund af manglende muligheder, evner og mobilitet.

Når ovenstående så er sagt, er det stadig oplagt og væsentligt at læse Aswany’s noveller. Uden at nå romanernes niveau spiller forfatteren sine hovedpersoner ud mod hinanden, mod samfundet, mod staten og mod religionen. Arabisk litteratur på dansk er nødvendig for vores forståelse af kultur og sammenhænge i den arabiske verden. Alaa al Aswany har overtaget arven efter Naguib Mahfouz og giver os på godt og ondt Egypten i det 21. århundrede.

Da egyptisk litteratur stadig er en sjældenhed på dansk, er Aswany’s noveller også derfor mere end velkomne.


Tekst

Tonny Hornbæk, litteratursiden.dk

Oversætter

Elisabeth Moestrup

Udgivelse original

2004

Udgivelse oversættelse

2010

Genre

Noveller

Relaterede bøger

Om forfatteren