Alaa al-Aswany

Alaa al-Aswany (f. 1957 i Cairo, Egypten) er socialrealistisk romanforfatter, essayist og forhenværende tandlæge. Han debuterede i 2002 med romanen Yacoubians Hus (عمارة يعقوبيان، 2002), der fik stor succes i Egypten såvel som på verdensplan. I 2019 blev han retsforfulgt af den egyptiske stat for at fornærme præsidenten og militæret i sin seneste roman, Jeg løb mod Nilen (جمهرية كأن، 2018), og i en række essays udgivet i det tyske tidsskrift Deutsche Welle. Han bor i dag i USA, hvor han underviser i litteratur.

Al-Aswanys romaner giver et sjældent indblik i dagligliv og samfundsforhold i samtidens Egypten. Spundet sammen som moderne mosaikromaner bevæger al-Aswanys fortællinger sig på tværs af samfundsklasser: Vi møder dørmandens søn, korrupte politimænd, dobbeltmoralske sheikher, muslimer, kristne, ateister, homoseksuelle, aristokrater, unge elskende der ikke kan være sammen på grund af klasseforskel, revolutionære og skuespilleren der længes efter sit come-back. I sine romaner skriver Al-Aswany på levende og barsk vis om undertrykkelse, hykleri, begær, håb og magtmisbrug. Bedst lykkes det i hans seneste roman, Jeg løb mod Nilen, hvor han dokumenterer 2011-revolutionen og den efterfølgende kontrarevolution: Håbet, desperationen, frustrationen og den langsomt-groende følelse af total afmagt.

Al-Aswany har udgivet følgende romaner på dansk: Jeg løb mod Nilen (2019 ،جمهرية كأن), Den kongelige egyptiske automobilklub (2014 ،نادي السيارات), Bokserhunde i alle farver: Fortællinger fra Egypten (2010 ،نيران صادقة), Chicago (2008 ،شيكاجو) og Yacoubians hus (2002 ،عمارة يعقوبيان).

Tekst

Martha Flyvholm Tode, forfatter

Foto

Rasmus Kramer

Bøger af Alaa al-Aswany