Aboud Saeed

Aboud Saeed er født i Manbij, en by i provinsen Aleppo i det nordlige Syrien, i 1987. Saeed arbejdede som smed og svejser, og skulle til at begynde sine økonomistudier, da konflikten i landet intensiveredes og universitet lukkede. Gennem statusopdateringer på Facebook begyndte han at skrive om sit liv under konflikten og dette blev til værket Den smarteste fyr på Facebook – statusopdateringer fra Syrien (عبود سعيد، 2016), der er udgivet på tysk, engelsk, spansk og portugisisk, og på dansk (Forlaget Korridor, 2017). Saeed er i dag bosat i Tyskland.

Saeeds statusopdateringer tiltrak sig den litterære verdens opmærksomhed, fordi han skriver humoristisk, detaljeret, poetisk og ærligt om sit liv; om sin mor, om rygning, om Facebook, smedjen han arbejder på, piger, protester og kampfly.

Hans statusopdateringer er præsenteret i to antologier; Syria Speaks – Art and Culture from the Frontline (2014), som vandt den engelske PEN Award, og antologien, der blev udgivet i forbindelse med Generational Triennal 2015 (The New Museum, New York).

Tekst

Naja Bjørnsson, Phd.-studerende i syrisk litteratur

Foto

Aboud Saeed til the 14th international literature festival berlin © Hartwig Klappert

Bøger af Aboud Saeed