Muniam Alfaker

Muniam Alfaker blev født i Bagdad i Irak den 1. juni 1953. Allerede som ung begyndte han at skrive, og hans første skuespil blev opført i Bagdad i 1976-77. Han flygtede i 1978 fra Saddam Husseins diktatur, først til Marokko, så Libanon og derpå Syrien, hvor hans første to digtsamlinger udkom, Langt fra dem i 1983 og Den anderledes i 1986.

 1986 blev også året, hvor Alfaker kom med sin familie til Danmark, hvor han efter kort ophold i Esbjerg flyttede til Nørrebro, hvor han har boet lige siden. Forlaget Politisk Revy udgav to år efter den tosprogede og anmelderroste digtsamling Sky på flugt (1988), der er en lyrisk bearbejdning af det smertefulde opbrud i en ordknap og ofte lakonisk stil. Derefter udkom de også tosprogede samlinger Skrig er sjælens heste (1990), Spor på vand (1991), Klæder uden krop (1995) og Sammen (1998), der alle er skrevet i samme stil, men som også tematiserer bl.a. de kulturmøder, der siden ankomsten til Danmark er blevet en central del af Alfakers virke, både som poet og kulturformidler. 

Som stifter og leder af det dansk-arabiske kulturfællesskab Assununu (Svalen) har han således også udgivet tidsskrifter og organiseret både rejser og oplæsningsarrangementer, der bringer dansk og især arabisk poesi i dialog med hinanden. Og sammen med den danske digter Marianne Larsen skrev han i 1994 teaterstykket Barndommens kupé om de fordomme og misforståelser, der ofte fremkaldes ved netop kulturmøder. På dansk findes også Kærlighedskort (2000), Visionernes bog (2001), skrevet i den arabiske sufitradition, romanen Mindernes trapez (2007) og digtsamlingen Uventet glæde (2011). 


Alfakers internationale virke har været omfattende og tiltagende gennem alle årene, så imens udgivelserne på dansk er blevet lidt færre i de senere år, så er han samtidig blevet oversat til norsk, fransk, spansk, engelsk, tysk, makedonsk, estisk, malaysisk, bosnisk, slovensk, urdu, bengalsk, kinesisk, hollandsk, kurdisk og persisk. Og han optræder derfor oftere udenlands end i Danmark, hvor han dog kan opleves jævnligt, bl.a. som medarrangør og medvirkende ved det siden 2016 årlige lyriktræf Poesi uden grænser på Nordatlantens Brygge i København.

Tekst

Birgir Thor Møller, programredaktør og leder af NordOrd på Nordatlantens Brygge

Foto

Nordatlantens Brygge

Bøger af Muniam Alfaker