Hassan Blasim

Hassan Blasim (f. 1973) er født og vokset op i Irak, men som 26-årig begyndte han at gå mod nord.

Han er uddannet filminstruktør og manuskriptforfatter og har udgivet en række novellesamlinger, nogle af dem kritiske over for det irakiske styre. Efter trusler og chikane fra regimet begyndte han derfor sin flugt fra Irak. Han gik i fire år og endte i Helsinki i Finland, hvor han stadig bor.

Han siger selv, at han kun skriver om krig og fred – og alt det, der sker derimellem. Hassan Blasims noveller vækker modstridende følelser i læseren. De er absurde og magisk realistiske, triste og sjove, klamme og smukke på én og samme tid. Novellerne kredser om temaer som vold, død, eksil og fordrivelse.

Med egne ord skriver Hassan Blasim sig ind i en oldgammel kultur af irakisk fortællekunst:

»Der er sket så meget i Irak, at alle irakere har en historie at fortælle. Jeg siger altid, at enhver iraker har minimum fem romaner i sig. Sådan er det, når folk lider generationer i træk. Vi er lige som Scheherazade i 1001 Nats Eventyr – vi fortæller historier for at holde døden på afstand.« (Information, juni 2018).

Hans fortællinger er prisbelønnede. Hassan Blasim har vundet tre PEN International-priser og blev i 2014 tildelt Independent Foreign Fiction Prize som den første araber nogensinde.To af Hassan Blasims novellesamlinger er oversat fra arabisk til dansk af Ellen Wulff: Tossen fra Frihedspladsen (مجنون ساحة الحرية، 2010) og Den irakiske Kristus (المسيح العراقي، 2013).

Tekst

Sally Frydenlund, journalist

Foto

Bengt Oberger

Bøger af Hassan Blasim

Media med Hassan Blasim